av Stian Eisenträger | april 29, 2009  

Når usikkerheten gjør Mexico syk

Ida Anna Haugen og Amund Bakke Foss rapporterte fra Mexico by da svineinfluensautbruddet var i sin første fase.

PÅ PLASS: Ida Anna Haugen og Amund Bakke Foss rapporterte fra Mexico by da svineinfluensautbruddet var i sin første fase.

Ida Anna Haugen rapporterte fra Mexico by i et hektisk døgn mens svineinfluensa-utbruddet fortsatt var ferskt. Her er hennes opplevelse av situasjonen i Mexico.

Flere apoteker ble utsolgt for munnbind, men munnbindene ble også delt ut gratis i byens sentrum.

UTSOLGT: Flere apoteker ble utsolgt for munnbind, men munnbindene ble også delt ut gratis i byens sentrum.

For tre uker siden var det et sydende folkeliv på Zocalo, møteplassen i hjertet av Mexico by. Gateselgerne sto som sild i tønne for å tilby alt fra undertøy til tortillas, mens de alle hylte så høyt de bare maktet. Det var nye mennesker, farger, lukter og smaker overalt. Hadde noen da foreslått at man skulle holde to meters avstand til hverandre, ville det mest sannsynlig blitt møtt med hånlatter. Av den enkle grunn at med så mange mennesker ute i gatene samtidig, ville den slags avstander være en umulighet.

Da vi igjen ankom Mexico by var situasjonen en ganske annen. Borte var ropene fra gateselgerne, og undertøy og tortillas var pakket vekk. Flere vi snakket med fortalte at for første gang kunne de høre fuglekvitter ute på gatene midt i hovedstaden. Færre biler og færre mennesker gjorde det vanskelig å tro at dette var en av verdens største hovedsteder, med mer enn 23 millioner innbyggere. Det mest fremtredende tegnet på at noe var galt var likevel det man så på de menneskene som hadde valgt å ta turen ut i gatene. De blå munnbindene ble for oss selve symbolet på den frykten mexicanerne nå opplevde på grunn av et virus med ukjent opphav.

PolitibetjentenJulio Cesar (34) er ekstra redd for barna sine i den usikre situasjonen.

REDD FOR BARNA: PolitibetjentenJulio Cesar (34) er ekstra redd for barna sine i den usikre situasjonen.

De var overalt. På militæret, på politiet, på T-banen, ute i gatene. Og de menneskene som enda ikke hadde fått dekket til ansiktet fortalte at de var på vei for å skaffe seg det.- Vi er som hunder, beveger oss i flokk, fortalte en gammel mann oss. Apoteker meldte om at de var gått tomme, og en av militærbetjentene vi snakket med hadde delt ut mer enn 4000 masker alene. Frykten fremsto som like blå som maskene. Og dette var mennesker som likevel beveget seg ut. De som var mest skremt over situasjonen holdt seg inne.

Vi følte vi var der i en brytningsperiode. Alles øyne var rettet mot Mexico by og situasjonen var uoversiktlig. Skolene stengtes, fotballkamper spiltes for tomme tribuner, og den internasjonale pressen valfartet til Zocalo for å formidle den spente situasjonen i millionbyen. – Selvfølgelig er det ubehagelig, jeg er redd og tar de forhåndsreglene jeg kan, fortalte reporteren fra Nippon TV oss.

Moren til fireåringen Marco ville la urbefolkningen helbrede han og gi han god helse. I helgen har det vært en kraftig økning i mennesker som vil igjennom det tradisjonsrike ritualet.

HELBREDES: Moren til fireåringen Marco ville la urbefolkningen helbrede han og gi han god helse. I helgen har det vært en kraftig økning i mennesker som vil igjennom det tradisjonsrike ritualet.

Men det vanskeligste i hele situasjonen var å vite hva folk egentlig var redd for. For det man rapporterte om var frykten i byen. Men frykten for hva? Mens vi var i Mexico by var det ikke kjent hvor stort omfang denne influensaen hadde og smittefaren var vanskelig å anslå. Alle avisene hadde saker om viruset på forsiden, og på TV-kanalene ble man oppfordret til å vaske hender, unngå store folkemengder og bruke munnbind. Usikkerheten skapte en slags psykose der man var redd for en usynlig fiende, som man ikke visste hvor ville slå til. Eller om den i det hele tatt ville slå til. En massesuggesjon av frykt, som også vi ble påvirket av.

For det var påfallende å se hvordan dekningen i Mexico dreide seg om de nødvendige forhåndsreglene og sikkerhetstiltakene som regjeringen satte i verk, mens man i resten av verden nærmest utelukkende fokuserte på antall smittede og døde. Hva som egentlig skapte størst frykt er vanskelig å si. Sikkert er det likevel at Mexico by var blitt syk, ikke bare av influensa men av en usikkerhet som ikke så ut til å kunne forklares.

Innbyggerne i Mexico City er advart mot å oppsøke steder med store menneskemengder, som her på metroen.

ANSPENT STEMNING: Innbyggerne i Mexico City er advart mot å oppsøke steder med store menneskemengder, som her på metroen.

Og fra å være et hovedstadsproblem spredte frykten seg til andre deler av Mexico. Selv i San Cristobal de Las Casas, hvor det ikke er rapportert om noen influensatilfeller er apotekene utsolgt for de blå munnbindene. Det er også kommet rapporter om at folk hamstrer på supermarkedene , og stemningen er en helt annen enn da vi først kom hit. Man håndhilser ikke lenger, og holder avstand.

For oss er usikkerheten rundt situasjonen levelig. Vi kommer oss hjem til Norge om det skulle bli nødvendig, og selv om turen blir amputert fordi Cuba stenger grensene blir usikkerheten mindre i det vi kommer hjem til familie og venner. Vi har medisiner om noen skulle bli syke, og siden vi enda ikke har merket noen symptomer ser vi ut til å ha kommet oss unna smitten. For menneskene i det landet vi forlater er situasjonen en ganske annen. Usikkerheten rundt smittesituasjonen har også et økonomisk perspektiv for mexicanerne. Hver dag siden svineinfluensa-utbruddet har 777 millioner pesos gått tapt i service, handel og turisme-sektoren. 70 prosent av de ansatte i Mexico by risikerer å miste jobben på grunn av konkurser i kjølvannet av influensaviruset, og man regner med at det personlige forbruket vil falle med 45 millioner pesos.

For undertøysselgerne og tortillasmannen på hjørnet kan det bety kroken på døra og et bortfall av livsgrunnlag, noe som medfører en usikkerhet som varer enda lenger enn effektene fra influensaviruset.

Ida Anna Haugen
idaa@vg.no

På søndag kom opp mot 500 mennesker innom det medisinske teltet på Zocolo-plassen for å sjekke seg.

TAR I MOT MANGE: På søndag kom opp mot 500 mennesker innom det medisinske teltet på Zocolo-plassen for å sjekke seg.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Rørende og godt skrevet, virkelig en tankevekker.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tiden vil vise, hvordan dette vil gå…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Spennende innlegg…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er jo selvsagt helt sinnsykt. Kom selv hjem fra Aguascalientes i Mexico på fredag. Nå vet jeg ikke hvordan jeg skal komme meg tilbake. Selv bor jeg i Argentina og jobber som ansvarlig for fabrikkene i hele Latin Amerika til et internasjonalt konsern. I Argentina får 1.180.000 mennesker influensa i året – av disse dør ca. 10.000 uten at noen bryr seg! I tillegg dør tusenvis av influensa hver dag i hele verden. Man kan ikke fatte hva det er som foregår her!!!! I tillegg virker Tamiflu og andre medikamenter mot sykdommen. Dette virker som historiens største konspirasjon der målet er å oppnå en hel verden som trekker i samme retning. Jeg er tilbake i Mexico 11/05 con mucho gusto y sin miedo!!!!

Dette er den saken som i historien er mest blåst ut av alle proporsjoner!!!!!!!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00