av Magne D. Antonsen | februar 19, 2010  

VG Nett åpner for kommentarer på reiseartikler

VG Nett er en av de få nettavisene i Norge som ikke lar lesernes kommentere artikler. Vi slipper inn bloggere som linker til oss via Twingly, vi tar inn relevante debatter fra VGD og blogger fra VGB, og slipper leserne til i nettmøter og CoverIt Live.

Nå har vi åpnet for kommentarer på reiseartikler.

Systemet vi tester ut heter Disqus og brukes av flere andre nettaviser allerede. I første runde vil vi se hvordan dette fungerer for oss, men hvis vi finner mangler kommer vi også til å teste kommentarsystemet Echo.

For oss er det særlig viktig at:

  • det er enkelt å legge igjen en kommentar
  • den som skriver kommentaren i hovedsak lar seg identifisere
  • kommentaren er meningsfull eller nyttig i forhold til artikkelen

Enkelt

VG Nett leses av 1,5 millioner mennesker hver dag og det er viktig at de aller fleste forstår hvordan de kan kommentere sakene våre. Det er også viktig at det kommer tydelig frem hva som er vår redaksjonelle artikkel og hva som er lesernes bidrag. Etter noen dager med testing ser det ut til at kommenteringen er enkel og forståelig for de fleste, men det er fint om du gir oss beskjed hvis du mener kommenteringen kan bli enda enklere og bedre.

Anonyme vs. navngitte kommentatorer

Vi ser en tendens til at deltakere på nett i større grad står frem med sitt eget navn og dette er noe vi ønsker å bidra til. Pålogging med Facebook er et skritt i den retningen. Et annet bidrag til å fremme kjente deltakere i debatten er profilsiden som følger med Disqus. Alle kommentarene samles nemlig på profilen til den som er logget inn, slik at alle som vil kan danne seg et inntrykk av hvem de kommenterer sammen med.

Nå i begynnelsen holder vi åpent for gjestekommentarer. Disse blir forhåndsmoderert og vil til tider bli liggende på vent en stund før de kommer ut. Etter en stund vil vi vurdere å skru av denne muligheten, og tvinge alle til å være innlogget når de skriver.

Meningsfulle og nyttige kommentarer

I en ideell verden er alle kommentarer reflekterte og nyttige men virkeligheten viser noe annet. Derfor må vi ha gode muligheter til å fjerne de kommentarene vi mener er upassende eller skaper støy, og vi har gode muligheter for fortløpende moderering. I hovedsak ønsker vi at journalisten som har kjennskap til saken skal følge opp kommentarene, men vi har også et etablert moderatorteam som skal ta seg av kommentarer vi blir varslet om. Hvor nivået skal ligge vil vi vurdere fra sak til sak og over tid. Kanskje skal vi være strenge på noen saker og bare slippe gjennom et fåtall kommentarer som holder høy kvalitet, mens vi lar følelsesutbruddene strømme på i andre saker.

Her er saker du kan kommentere, og når du har gjort deg opp en mening kan du komme tilbake hit og si hva du syns. Du kan også sende tilbakemelding på e-post magnea@vg.no.

Om Magne D. Antonsen: Jeg jobber med leserinnhold på VG Nett. Arbeidsoppgavene mine består i å redigere Lesernes VG, lede moderatorteamet, bidra i utvikling av nye tjenester og holde kontakt med brukerne av lesertjenestene til VG Nett.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Artikkelvalget av det som er åpnet for kommentarer er vel litt lite egnet til å teste det som er den største utfordringen – samfunn/debatt.

En erfaring er at fullt navn ikke er noen kvalitetsgaranti overhode. Norge har over 700 000 mennesker som ikke trenger å bekymre seg for reaksjoner fra arbeidsgiver, og mener sitt syn på f.eks. innvandrere er (eller burde være) helt legitimt.

Forhåndmoderering er en mulighet, privilegier gitt til konstruktive debattanter på bakgrunn av flere mekanismer (skrive under fullt navn, poeng fra andre debattanter, etc) er også en mulighet. I tillegg egen deltakelse fra VGs redaksjon som viser at man tar innspillene på alvor, samt følger opp videre.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

I love the fact that one can leave a comment on here…and PLEASE, let us, that don’t live in Norway, that don’t have a Norwegian cellphone number (which Dagbladet requires you to have in order to leave comments) be able to do so…..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

“Vi ser en tendens til at deltakere på nett i større grad står frem med sitt eget navn og dette er noe vi ønsker å bidra til. Pålogging med Facebook er et skritt i den retningen.”

Facebook er vel noe av det dummeste som er oppfunnet. Dessuten beholder de opplysningene dine til evig tid. Man kan ikke få slettet alt, noen gang.

Man burde advare mot Facebook, å ikke forherlige det slik VG gjør.

Dessuten er vel betalte/sponsede feriereiser for journalister ikke så mye å kommentere. Mye av det er ren tekstreklame.

Takk for meg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Problemet med å bruke fullt navn som jeg illustrerer her er at jeg er ikke interessert i at noen skal kunne finne ut for mye om meg uavhengig av hva jeg måtte mene om saker. Samtidig er det såklart lettere å slenge dritt om man er anonym. Men jeg mener mobilnummer er nok, er det snakk og grov sjikane osv. kan man jo da forfølge dette i de rette instanser.

Football365 lar bare folk registrere seg til forumet sitt gjennom e-post adresser de har på jobben, dette pga. da har man en viss seriøsitet bak domenet og kan evt. forfølge med visst trykk der også om noen går over stokk og stein. Kanskje også en ide.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helt enig med VamPus her. Ikke så mye å kommentere i disse artiklene.

Forhåndmoderering er en mulighet, privilegier gitt til konstruktive debattanter på bakgrunn av flere mekanismer (skrive under fullt navn, poeng fra andre debattanter, etc) er også en mulighet. I tillegg egen deltakelse fra VGs redaksjon som viser at man tar innspillene på alvor, samt følger opp videre.

Lurt av VG å ha noen til å passe på hvilke kommentarer som får komme ut, på andre nettaviser så er det en tendens til å bli krangling på grunn av useriøse kommentarer. Blir VG med i diskusjonen og holder den på ett akseptabelt nivå i begynnelsen så kommer det forhåpentligvis ikke til å være så mange som kommer med useriøse innlegg.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

[...] VG Nett åpner for kommentarer på reiseartikler – Del denne siden [...]

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Greit med moderering, men det bør kanskje gå litt kjappere. Evt. åpne for alle innlegg og slette upassende etterhvert.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg tror uansett fullt navn bidrar til mer seriøse kommentarer enn anonyme, stort sett. Det overveldende flertall av sjikanøse innlegg vil komme fra anonyme.

Disqus er bra i og med at det brukes av flere og flere blogger (sånn som min) og at man da kan gå og enkelt følge med på alle debattene man har deltatt i på tvers av nettsteder.

Det jeg ikke liker med opplegget deres på VG så langt er at Twingly-lenkene kommer helt nederst under Disqus-kommentarene… Dette mener jeg blir litt uheldig siden bloggere vil typisk skrive mer gjennomtenkte og gjennomførte innlegg om emnet, og burde komme opp først.

Siden Twingly-lenkene er bare en linje hver og det bare kommer 5-10 stk av dem, tar ikke dette så mye plass, og er den eneste måten bloggere som meg engang kommer til å gidde lenke inn mot artiklene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Da har jeg og testet.
Jeg har Likt et innlegg, pluss at jeg har flagget et innlegg som upassende.

Er på tide at dere kommer etter med kommentarfelt.
Men dere må også da være obs på oppfølging.
Som tidligere moderator selv vet jeg hvor tungt det er å følge opp slike ting. Det tar tid, og dere er avhengige av å få en god varsling på den “flagg som upassende”- knappen. Derfor jeg testet den.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Vampus har helt rett i at fullt navn gir ingen garanti for kvalitet. Hun skriver:

“Norge har over 700 000 mennesker som ikke trenger å bekymre seg for reaksjoner fra arbeidsgiver, og mener sitt syn på f.eks. innvandrere er (eller burde være) helt legitimt.”

Nå nevner ikke hun hvem de 700 000 er, men det er nærliggende å tro hun henviser til den trygdede delen av befolkningen. Om det er riktig kan jeg ikke hjelpe å tolke det som hun mener folk på trygd ikke ønsker å komme tilbake i arbeidslivet og/eller at folk på trygd er mindre reflekterte når det kommer til innvandring etc.

Nå tror ikke jeg Vampus ønsket å bidra til å stigmatisert en allerede utsatt gruppe i samfunnet vårt. Hun gir uansett gode råd i slutten av sitt innlegg, spesielt det siste. Aktive moderatorer/kommentatorer er gull verdt!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er flott dette her prøves ut og jeg håper det snart er mulig å kommentere alle artikler. Det er svakt å ikke ha denne muligheten, det fratar interaktivitet. I tillegg kan kommentarfelt benyttes som en iterativ prosess for å forbedre artiklene (feil kan påpekes lettere osv), så lenge forfatter følger med i kommentarene.

Også bra dere prøver en gratis løsing, det Dagbladet driver med er bare en skam. Å kreve betaling for å få bidrag er bare galt i mine øyne.

Anonymitet er det ingenting i veien med, å kreve navngiving er et steg i feil retning. Dette har vi lang erfaring med på Diskusjon.no, det er ikke anonymitet som er problemet men manglende oppfølging.

Dette handler også om ha ta hensyn til brukerens personvern. VG kan glemme å få særlig mange kommentarer av sensitiv art, når det blir til beskuelse for hele verden.

At anonymiteten står for fall er den største faren for nettdebatten. Da mister man veldig mye viktig diskusjon innen helse, politikk og samliv.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00