av René Svendsen | april 2, 2010  

VG Nett har færre feil enn noensinne

Den språklige kvalitetsdugnaden VG Rett gir resultater allerede nå – lenge før vi slipper til de “eksterne korrekturleserne”.

VG Rett er nemlig først og fremst en intern språkrøkt i VG Nett og VG-huset for øvrig. I omlag to uker har ansatte i VG hatt tilgang til VG Rett, og har dermed raskt og effektivt kunnet melde inn feil i artikler på VG Nett. Det har gitt to merkbare effekter;

1) Journalistene har fått enda større fokus på å levere høyere språklig kvalitet i hver eneste artikkel som produseres, uavhengig av tidspress.

2) De feilene som likevel slipper gjennom denne kvalitetskontrollen blir fanget opp og meldt inn raskt, slik at de kan bli rettet etter mye kortere tid enn før.

Vi som i lang tid har hatt et særlig fokus på den språklige kvaliteten, tør nå påstå at VG Nett har færre feil enn noensinne. I løpet av disse to ukene har det nemlig blitt rettet mer enn 700 feil. Den vanligste feilen er kommasetting, og kanskje ikke noe den “gjennomsnittlige” leseren legger spesielt merke til, siden kommaregler er intrikate og i enkelte tilfeller noe tvetydige. Videre har vi oppdaget og rettet mange tastefeil, som osgå, mne o.l. Feilskrevne navn, manglende bindeord og da/når-feil har også forekommet. På den lyse siden har vi ikke hatt noen og/å-feil (i hvert fall ikke som er meldt inn).

Det er også – ikke overraskende – de artiklene som skrives om pågående nyhetshendelser som har flest feil. I disse situasjonene har journalistene naturlig nok marginalt med tid til å lese feilmeldinger fra VG Rett og redigere teksten i henhold til meldingene, men like fullt har vi prioritert å gjøre nettopp det.

Etter dette blogginnlegget der vi lanserte VG Rett og etterlyste språkbevisste og engasjerte lesere som ville forsterke vår språkrøkt ved å bli eksterne bidragsytere til kvalitetsdugnaden, opplevde vi en respons vi aldri våget å håpe på. Det skal innrømmes at ambisjonen om å få med 100 lesere føltes ganske “hårete”, og at vi var forberedt på å få langt færre. Men i løpet av to-tre timer etter at etterlysningen ble publisert, hadde det kommet inn nesten 200 e-poster. Og mer oppsiktsvekkende var det at kvaliteten på kandidatene er gjennomgående langt høyere enn vi hadde trodd på forhånd. Derfor vurderer vi nå om vi skal ta med flere enn 100, og kanskje så mange som 150. Utvelgelsen starter uansett etter påske, og innen utgangen av april skal vi ha alle på plass.

I mellomtiden benytter vi anledningen til å takke for responsen og for det rørende engasjementet som mange av kandidatene legger for dagen.

Til dere som er kritiske til at vi benytter oss av “gratis arbeidskraft” vil vi bare understreke at det er aldeles frivillig å delta i VG Rett. For oss er dette først og fremst en systematisering og effektivisering av alle løsrevne henvendelser vi får til daglig på e-post hit og dit, som omhandler nettopp feil i artikler. Se for eksempel denne henvendelsen fra en av kandidatene som har meldt seg til “VG Rett-tjeneste”:

“Hei! Jeg tar redigeringsoppgaven på strak arm!
Gjennom årenes løp har jeg sendt utallige meldinger via tips-rubrikken på VG Nett, meldinger om skrivefeil, faktafeil, til dels lettvinte og dårlige oversettelser hentet fra utenlandske byråer, osv. Jeg er mer enn gjerne med på å gjøre nettsidene bedre; jeg bruker mye tid på VG Nett, og har en svært god vurderingsevne og øye for språket vårt.
Hilsen vaktsjef ;)

Og til Yngve Nordgård, leder i Norsk forening for språkkonsulenter, som mener at VG Nett med dette tar levebrødet fra hans medlemmer, vil vi nok en gang understreke at VG Nett aldri har hatt lønnede, eksterne korrekturlesere, og dermed selvsagt ikke fratar noens levebrød ved å såkalt crowdsource deler av denne oppgaven i VG Rett.

Fortsatt god påske (og meld gjerne inn feil i denne teksten via kommentarfeltet nedenfor)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ja, det er jo et lite tankekors når dere hevder at det er rettet 700 feil siste 2 uker?

Prisverdig innsats, men tenk hva dere da har levert tidligere!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Dette er i alle artikler, ikke bare de som er produsert de siste to ukene.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hei sjef. Jeg fant bare én: produsereres

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Og hvorfor er det ikke et parentes slutt-tegn i den siste setningen?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

I norsk typografi brukes kun doble vinkler (« og »), men de engelske “doble apostrofer” er også mer og mer brukt for å markere sitater. Merk at tegnet ” (symbol for tomme/inch) ikke blir brukt. Til tross for at det ikke er korrekt, er “-tegnet ofte å se i norsk språk, og denne feilen er blant de vanligste «amatørmarkørene» i typografisk tekst.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det nytter ikke være journalist å begrunne et språklig rakleverk med dårlig tid. Det blir det samme som om en matematiker skulle forsvare feil svar med tidsklemme.

Da får man forsøke andre utfordringer … I min verden.

Noen journalister vet enda ikke at en bakdel ikke er noen ulempe. Men det kan lett misforståes.

Himmel og hav, hvilken forkrøplet yrkesstolthet …

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Morsomt å registrere at kritikerne av løsningen (deriblant i artikkelen du nevner) benytter seg av følgende egennavn:

VG
VG.nett
VG.no
vg.no
VG-Nett
VG-nett
VG på nett

Vi ønsker alle de andre lykke til.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

For å gi et insentiv til både leser og journalist foreslår jeg at en bekreftet skrivefeil automatisk fører til et lett elektrisk støtt mot egnet kroppsdel på tekstforfatter.

Orddelingsfeil bør gi to støt siden det i prinsippet er to feil.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

[...] som nå får lov til å ta ibruk systemet. Hittil melder VGs René Svendsen om at VG Nett nå har færre feil enn noensinne – og det var før de eksterne brukerene fikk [...]

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00